10 "θεμελιώδεις αρχές", που πρέπει να γνωρίζουν οι μαμάδες με γιούς



1. Να είστε ψύχραιμες και προετοιμασμένες για την ακαταστασία, η οποία θα είναι σχεδόν μόνιμη. Χρειάζεται υπομονή για να επαναλάβεις αμέτρητες φορές να μη ζωγραφίζουν τα έπιπλα και τους τοίχους, να μην πετάνε τα παπούτσια τους όπου να'ναι, να μην σκουπίζουν τα χέρια τους πάνω στα ρούχα τους, να μην πετάνε όλα τα πράγματα από το ράφι κάτω, για να βρουν αυτό που θέλουν. Χρειάζεται υπομονή, για να μην πώ ...διαλογισμό. Και βέβαια, στο τέλος ξέρετε, θα τα κάνετε όλα εσείς, ασχέτως αν τόση ώρα προσπαθείτε να τους μάθετε πώς να συμπεριφέρονται σωστά.

2. Αγαπήστε την ώρα του μπάνιου και αφιερώστε του αρκετή ώρα! Όχι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την βγάλετε καθαρή με ένα απλό ντους. Γιατί ποτέ δεν θα είναι ένα απλό ντους. Θα είναι κάτι παραπάνω από μπουγελο, συντριβάνι, καταρράκτης, ή ό,τι άλλο σκαρφιστεί ο λατρεμένος σας γιος. Και βέβαια θα βραχείτε και εσείς.

3. Τα πιστόλια, νεροπίστολα και σπαθιά και οτιδήποτε άλλο "φονικό" όπλο - όσο και αν θέλετε να τα αποφύγετε - θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας. Και εννοείται ότι κάθε φορά που θα στρέφει το πιστόλι προς το μέρος σας και θα κάνει ότι σας πυροβολεί, εσείς θα πρέπει να κάνετε ότι πέφτετε, αφού σας "σκότωσε".

4. Αποδεχθείτε το δράμα και ότι ακόμα και η διασημότερη "drama queen" ωχριά μπροστά στο βλαστάρι σας. Τα αγόρια και κλαίνε και παραπονιούνται και γκρινιάζουν, επειδή νιωθουν αδικημένα και θυμώνουν και κοκκινίζουν από τα νεύρα τους και χτυπιούνται επειδή έχασαν στο παιχνίδι. Και φυσικά υπερβάλλουν σε όλα!

5. Τα αγόρια θέλουν πάντα να είναι οι καλύτεροι, οι πιο γρήγοροι και οι πιο έξυπνοι. Μην τους το χαλάτε. Ανεβάστε τους το ηθικό. Αλλά παράλληλα πρέπει να μάθουν ότι δεν γυρίζουν όλα γύρω τους.

6. Η τουαλέτα θέλει τον τρόπο της. Είναι από τα πιο δύσκολα που πρέπει να μάθει ο γιος σας. Όχι τόσο το να βγάλει την πάνα, αλλά να μάθει τα σωστά βήματα και να ανεβάζει πάντα το καπάκι της τουαλέτας. Βασικό(τατο).

7. Θα πρέπει να συνηθίσετε τη σχέση (λατρείας) που έχουν με το γεννητικό τους όργανο και ότι ασχολούνται συνέχεια με αυτό. Καμαρώνουν για αυτό, το δείχνουν, το πειράζουν και διάφορα άλλα, που μόνο μια αγορομάνα μπορεί να καταλάβει. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς, είναι να τους εξηγήσετε ότι κάποια πράγματα τα κάνουμε, μόνο όταν δεν μας βλέπει κανείς.

8. Θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και τα πιο ανθεκτικά υφάσματα και παπούτσια σκιζονται για πλάκα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Και είναι απορίας άξιο να συμβαίνει αυτό, ενώ στο σπίτι τουλάχιστον κυκλοφορούν ημίγυμνα - αφού τα ρούχα τα βαραίνουν και τα ζεσταίνουν- και κυρίως ξυπόλητα.

9. Το αγόρι σας θα ανέβει ψηλά! Και όταν λέμε ψηλά εννοώ πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πάνω στον μπουφέ, πάνω σε οποιοδήποτε ψηλό έπιπλο υπάρχει στο σπίτι... αλλά και εκτός σπιτιού, θα κάνει τον κασκαντέρ. Θα ανεβει πάνω στα δέντρα, θα ανέβει πάννω στη σκεπαστή τσουλήθρα, γιατί ο συμβατικός τρόπος είναι βαρετός, θα κρεμαστεί από όπου μπορεί... Και μάλιστα όλα αυτά θα τα κάνει σε ανύποπτο χρόνο και πολύ φυσιολογικά. Έτσι. Επειδή μπορεί.

10. Να έχετε πάντα μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα, λευκοπλάστη (αχρείαστο να'ναι) και κάτι σε φαγητό, γιατί τα αγόρια τρέχουν πολύ και πεινάνε μετά.

11. Και βέβαια η μανούλα πάντα παρούσα και τα πάντα πληρούσα, έτσι; Για να μην ξεχνιόμαστε! Η σχέση μάνας - γιού δεν συγκρίνεται με καμία... Δώστε του χώρο και πολύ από τον χρόνο σας και την υπομονή σας. Θα σας ευγνωμονεί κάποτε...


Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!
Μαρία Φραγκάκη

Aν μοιράζεστε σκέψεις είναι καλύτερα, 
γι' αυτό περιμένω τα μηνύματά σας στο:
e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr